O NAS

Firma Joanny Patan-Nowak Piekarnia Wiejska w Zębowie powstała lipcu 2012 roku, lecz jej oficjalne otwarcie miało miejsce w czerwcu 2013 roku. Przedsiębiorstwo zlokalizowane jest przy ulicy Parkowej 12 w Zębowie, w powiecie nowotomyskim (woj. wielkopolskie). Budynek piekarni został wybudowany specjalnie dla jej potrzeb (produkcyjnych, administracyjnych, magazynowych oraz sanitarnych), ze środków współfinansowanych przez Unię Europejską. 

Utworzenie piekarni nie jest przypadkowe, wynika ono z wieloletniej tradycji i receptury wypiekania chleba w rodzinie Państwa Nowak. Ponadto bardzo ważny jest sposób wypiekania oraz przygotowania chleba. Niepowtarzalność piekarni polega na wypieku wyrobów piekarniczych i cukierniczych w piecu opalanym drewnem. Chleby pieczone są wyłącznie na zakwasie naturalnym, bez dodatków drożdży piekarniczych.

Gospodarstwo ekologiczne, z którym współpracuje Piekarnia to wieloletnia tradycja uprawy zbóż, w sposób tradycyjny. Wyprodukowane zboża trafiają do okolicznych młynów, z których uzyskiwana jest mąka wykorzystywana przez Piekarnię Wiejską.

Powyższy sposób produkcji chleba świadczy o jego wysokiej jakości, z zachowaniem najwyższych standardów produkcji żywności ekologicznej. Wspomnieć należy, iż mąż właścicielki piekarni Pan Damian, posiada wykształcenie piekarnicze, poparte wieloletnim doświadczeniem.

Rynkiem zbytu dla produkowanych wyrobów jest głównie obszar aglomeracji poznańskiej (90% ogółu sprzedaży), gdzie dostępne są oferowane przez usługobiorcę produkty. W dużo mniejszym stopniu firma znana jest w stolicach województw ościennych (Szczecin, Gorzów Wielkopolski), gdzie sprzedawanych jest zaledwie 10% ogółu produkcji piekarni. Niniejszy plan dotyczy produktów tradycyjnych wytwarzanych przez firmę.