Pieczywo Orkiszowe

Pszenica orkisz (Triticum spelta) jako zboże chlebowe była uprawiana od bardzo dawna; obecnie spotykana jest w uprawach reliktowych. Obecnie coraz częściej przywraca się do upraw zapomniane bądź zaniechane gatunki roślin.

art-ork-1

O orkiszu można by pisać naprawdę długo : „pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, powoduje prawidłowe trawienie i lepsza budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobra krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę”. Podobno „spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania zwiększa odporność i usuwa toksyny oraz obniża poziom cholesterolu”. Można spożywać go w postaci ziarna, kaszy, mąki, pieczywa, makaronu, płatków, otrąb, kawy lub syropu. Można przyrządzać z niego praktycznie wszystko : kluski, naleśniki, pizze, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki, słodycze, mleko, zupy lecznicze. W czasach rzymskich orkisz był ponoć posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk a chleb orkiszowy był spożywany przez małżonków podczas rytuału zaślubin. To ‘zapomniane’ przez pewien czas zboże dziś znów wraca do łask  a pieczywo z niego wypiekane jest zdrowe i cieszy się dużym powodzeniem .

 

Ciasteczka orkiszowe

Skład ; Mąka orkiszowa, masło ekstra , miód, Jajka od kur zielononóżek , cukier, powidła

art-ork-2